Teleskoper kan se langt ud i verden!

16 March 2020 Anders Lundtang Hansen

editorial

Det at kunne forstyrre ting ved hjælp af glas er sådan set ikke nogen ny opdagelse.

Selv de gamle, lærde grækere og egyptere havde opdaget den slags, som de benyttede som prototyper på forstørrelsesglas, men her handlede det lige så meget om at kunne zoome ind på ting, som det var at kunne kigge væk.

Man mente jo, at universet var skabt af Gud eller guderne alt efter, hvad man troede på, så der var jo ingen grund til at kigge efter noget, som man skulle tro på, der eksisterede, uden at kunne se det.

Men vi mennesker er jo kendt for vores nysgerrighed, så tænk lige, hvis vi kunne få øje på Gud deroppe i skyerne!

Teleskoperne blev langsomt opfundet som forudgående eksempler på kikkerter, så man netop kunne se langt, men da videnskaben vandt mere og mere indpas, og man tillod at se på teser og teorier, der havde mere fundament i evidens end i troen, så rettede man teleskoperne opad.

Det var på den måde, at vi opdagede de første planeter omkring os, som man allerede dengang begyndte at spekulere på, om der kunne leve noget fremmed deroppe.

Således lagde man også til grund, at Jorden ikke var verdens centrum, men at vi kredsede om Solen – og den tankegang var jo at stille sig op mod Gud!

Nu er den tankegang dog bredt accepteret blandt næsten selv de mest religiøse.

Men vi fortsætter med at kigge opad, hvor vi finder de højeste bakker og sætter teleskoper op, der kan kigge så langt ud i rummet, at man skal tage højde for lyset, rummets krumning med videre.

Selv for amatører er den slags spændende at se og følge med i, hvorfor man da også kan teleskoper til at bruge på hobbyplan.

Du kan finde et velvalgt teleskop, som du selv kan bruge, på: www.kikkertland.dk.

More articles