Har jeg brug for en røntgenundersøgelse?

11 December 2019 Emilie Jacobsen
Har jeg brug for en røntgenundersøgelse?

Hvis du har smerter et sted, hvor du har mistanke om, at der er noget, der er brækket, vil det være naturligt for dig, at du gerne vil have foretaget en røntgenundersøgelse. Hvis skaden ikke er helt ny, kan der dog gå noget tid, inden du har mulighed for at få en undersøgelse, da du i det tilfælde først skal forbi din praktiserende læge. Derfor kan det være rart for dig, at du er opmærksom på, hvornår det er relevant for dig at få en røntgenundersøgelse, og hvornår det ikke er. 

Har du haft ondt efter et fald eller lignende i længere tid, er det vigtigt, at du bliver røntgenfotograferet. Derudover er det også ofte en vigtig hjælp til at stille diagnosen, hvis du lider af knogleskørhed, leddegigt eller slidgigt. Læs mere her

Hvis du er gravid, er det meget vigtigt, at du husker at sige det, inden du bliver røntgenfotograferet. Det bedste er, at du siger det til lægen, når du først bliver undersøgt. Røntgenstrålerne kan nemlig skade dit ufødte barn, særligt i de første tre måneder af graviditeten.

Lægen vil derfor så vidt muligt prøve at stille en diagnose, der ikke involverer røntgen. Hvis diagnosen kun kan stilles ved hjælp af røntgen, vil lægen skærme dit foster, så det ikke bliver påvirket af røntgenstrålerne. Når du har født, kan du sagtens blive røntgenfotograferet, da det ikke påvirker din mælk, selvom du ammer. 

Derudover er der ikke hensyn, som du bør tage. Skal du have røntgenfotograferet hovedet, vil du typisk blive bedt om at fjerne briller og høreapparat. Skal du røntgenfotograferes et andet sted på kroppen, hvor du har en protese, vil du blive bedt om at fjerne den. Du behøver som regel ikke at fjerne dine piercinger, da de er så små, at de ikke bliver påvirket. 

Få mere information på https://sundesteblog.dk/

More articles