Lad ikke Flos toio lampen indgå i for stort et kredsløb

30 May 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Hvad mener vi egentlig med “et for stort kredsløb”?

Jo, uden at vi skal til at hive dig tilbage på bænken i fysikundervisningen i folkeskolen, så kommer vi lige med en overordnet forklaring, der er renset fra fagudtryk i den forbindelse.

Du kan jo næsten regne ud, at hvis der er for mange komponenter, der skal trække veksler på den samme kilde, så kan det enten føre med sig, at der ikke kommer energi nok rundt, eller der sker en kortslutning.

Mere konkret mener vi, at der af sikkerhedshensyn er en begrænsning på, hvor meget elektricitet man kan trække ind i en bolig, før der kommer til at ske en kortslutning.

Dette er med til at hindre, at du bruger uhæmmet meget strøm, som rammer dig på pengepungen og skåner miljøet i længden, men også så de forskellige ting i din bolig, for at blive i det private, kan få det optimale ud af deres ydeevne ved at få tilført den mængde strøm, som der er brug for.

Det samme gælder med en flos toio lampe.

Og hvordan så det? Jo, lad os blive lidt mere konkrete og i bogstaveligste forstand komme helt ned i gulvhøjde.

Lad os antage, at du har et bestemt antal stikkontakter, der alle sammen fører hen til det samme el-skab. Så kan det direkte indlysende være at tilslutte en enkelt ting i stikket til brug, for så er man ret så sikker på, at der ikke bliver trukket så meget strøm igennem.

Men man kan jo også indsætte en stikdåse, en forlængerledning med flere indgange eller andet, der gør, at man kan have flere ting tilført samtidig.

Dog rammer dette på et tidspunkt et maksimum for, hvad det kan holde til, og dette kan for det første medføre, at Flos Toio-lampen ikke lyser tilstrækkeligt, fordi den ikke får energi nok, eller der sker en kortslutning på grund af meget strøm på samme tid.

Dette kan ødelægge nogle komponenter helt.

More articles